Gândacul care ne lasă fără autostradă în România: de ce am putea pierde finanțarea europeană

de: Alexandru Puiu
14 01. 2020

Autoritățile române speră să realizeze autostrada Sibiu-Pitești cu ajutorul fondurilor europene, în cea mai mare parte. Un gândac pe cale de dispariție a pus pe butuci întregul proiect.

Gândacul din imaginea de mai sus este intitulat Morimus Funereus sau gândacul croitor al stejarului și este o insectă pe cale de dispariție. În contextul în care construcțiile la autostrada Sibiu-Pitești ar afecta populația sa, micuța vietate a ajuns subiect de dispută între Comisia Europeană și Ministerul Transporturilor.

Poate pare absurd la prima vedere, der Uniunea Europeană ia foarte în serios acest subiect, iar infrastructura rutieră a românilor ar putea avea de suferit. Nu de alta, dar specialiștii de la Bruxelles se vor abține să ne aprobe finanțarea dacă nu remediem riscurile. În teorie, oficialii Ministrului Transporturilor sunt optimiști că există o soluție pentru deblocarea situației și lucrează intens în acest sens.

Gândacul croitor al stejarului este unui dintre cei mai mici locuitori ai pădurilor de foioase. În același timp, se află pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. În acel document, figurează ca specie vulnerabilă. Din cât se pare, gândacul are un rol esențial în biodiversitate, pentru că este un polenizator, dar și un descompunător natural.

Partea interesantă este că silvicultorii români au avut dintotdeauna o problemă cu ei deoarece distrug lemnul copacilor, mai ales la stejari. Respectivul detaliu este însă mai puțin relevant, dacă Uniunea Europeană ține la salvarea gândacilor. Conform ministrului Transporturilor, specia a devenit un coșmar pentru funcționarii din minister.

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc a postat pe Facebook o scrisoare de la Bruxelles. În document se spune că tronsonul de autostradă din zona Cozia va avea un impact semnificativ asupra speciei ”Morimus funereus”, în condițiile în care autoritățile noastre consideră impactul moderat. La această oră, aproximativ 40 de persoane pregătesc la ministerul Transporturilor un răspuns despre cum va afecta șoseaua gândacul croitor al stejarului.

Din prisma finanțelor, autostrada Sibiu – Pitești va avea costuri de 1,3 miliarde de dolari. Din această sumă, 85% ar trebui să provină din fonduri UE. De aceea, avem nevoie ca oficialii Comisiei Europene să ne dea OK-ul.